<<< повернутися | обговорити на форумі >>


ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З РЕГУЛЮВАННЯ РИНКІВ
ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ

_________________________________________________________

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

16 серпня 2005 року       м. Київ       № 4463

Про затвердження Методичних
рекомендацій з ліквідації кредитної
спілки за рішенням загальних зборів
її членів

З метою забезпечення єдиного методологічного підходу до процесу ліквідації кредитної спілки за рішенням загальних зборів її членів Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України

П О С Т А Н О В И Л А:

1. Затвердити Методичні рекомендації з ліквідації кредитної спілки за рішенням загальних зборів її членів (додаються).

2. Рекомендувати кредитним спілкам у разі їх ліквідації за рішенням загальних зборів членів дотримуватися вимог Методичних рекомендацій з ліквідації кредитної спілки за рішенням загальних зборів її членів.

3. Управлінню організаційно–аналітичного забезпечення роботи керівника (Шевченко Т.М.) забезпечити публікацію цього розпорядження у засобах масової інформації.

4. Контроль за виконанням розпорядження покласти на члена Комісії - директора Департаменту нагляду за кредитними установами Оленчика А.Я.

Голова Комісії           В. Суслов



Затверджено розпорядженням

Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України

„16” серпня 2005 року № 4463

 

Методичні рекомендації

з ліквідації кредитної спілки за рішенням загальних зборів її членів

 

І. Загальні положення

 

1.1. Методичні рекомендації з ліквідації кредитної спілки за рішенням загальних зборів її членів (далі - Методичні рекомендації) визначають рекомендований порядок ліквідації кредитної спілки за рішенням загальних зборів членів кредитної спілки та не стосуються ліквідації кредитної спілки за рішенням суду (в тому числі внаслідок банкрутства).

1.2. Ліквідація кредитної спілки здійснюється згідно з Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, Законами України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”, „Про кредитні спілки”, „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”, іншими нормативно-правовими актами України.

У разі, якщо цивільні відносини в частині ліквідації кредитних спілок не врегульовані актами цивільного законодавства, вони регулюються тими правовими нормами Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону).

У разі неможливості використати аналогію закону для регулювання цивільних відносин в частині ліквідації кредитних спілок вони регулюються відповідно до загальних засад цивільного законодавства (аналогія права), викладених у статті 3 Цивільного кодексу України.

1.3. Ліквідація кредитних спілок проводиться за такими принципами:

1) пріоритетність інтересів вкладників і кредиторів, системи кредитних спілок в цілому над інтересами окремої кредитної спілки;

2) збереження комерційної таємниці та інших режимів для інформації з обмеженим доступом.

1.4. Кредитна спілка зобов’язана виконувати вимоги Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України (далі – Держфінпослуг) відносно критеріїв та нормативів щодо капіталу, платоспроможності, якості активів, ризиковості операцій, прибутковості та ліквідності кредитних спілок, встановлених Положенням про критерії та фінансові нормативи діяльності кредитних спілок та об'єднаних кредитних спілок, затвердженим розпорядженням Держфінпослуг від 16.01.2004 № 7 до моменту виключення з Державного реєстру фінансових установ.

1.5. Під час ліквідації кредитна спілка має гарантувати збереження таємниці щодо рахунків членів кредитної спілки, внесків та інших фінансових операцій, здійснених членами кредитної спілки.

1.6. Кредитна спілка до дня ліквідації надає звітність згідно з Порядком складання та подання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженим розпорядженням Держфінпослуг N 177 від 25 грудня 2003 року.

1.7. До дня ліквідації кредитної спілки вона має оформити свій вихід з членів асоціації кредитних спілок в загальному порядку з отриманням всіх майнових внесків, які підлягають поверненню згідно з законодавством України та/або внутрішніми актами асоціації кредитних спілок.

1.8. До дня ліквідації кредитної спілки вона має оформити вихід з членів об’єднаної кредитної спілки з поверненням всіх майнових внесків, які підлягають поверненню згідно з законодавством України та/або внутрішніх актів об’єднаної кредитної спілки.

1.9. Звільнення працівників при ліквідації кредитної спілки здійснюється відповідно до законодавства про працю, зокрема:

1) згідно із статтею 17 Кодексу Законів України про працю (далі – КЗпП) колективний договір зберігає чинність протягом усього строку проведення ліквідації кредитної спілки;

2) дія трудових договорів працівників кредитних спілок припиняється з ініціативи власника або уповноваженого ним органу за пунктом 1 частини першої статті 40 КЗпП з повідомленням таких працівників в порядку та у строки, визначені КЗпП;

3) згідно із частиною п’ятою статті 20 Закону України „Про зайнятість населення” при вивільненні працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією кредитної спілки, повідомляється про це не пізніш як за два місяці у письмовій формі державну службу зайнятості, вказуючи підстави і строки вивільнення, найменування професій, спеціальностей, кваліфікації, розмір оплати праці, а в десятиденний строк після вивільнення - списки фактично вивільнених працівників.

 

 

2. Порядок проведення ліквідації кредитних спілок

 

2.1. Ліквідація кредитної спілки здійснюється в кілька етапів:

1) прийняття рішень про ліквідацію кредитної спілки;

2) задоволення вимог кредиторів, складання та затвердження ліквідаційного балансу;

3) здійснення заходів по внесенню інформації про рішення загальних зборів до Єдиного державного реєстру, анулювання ліцензій, зняття з обліку в органах державної влади, Пенсійному фонді України та фондах соціального страхування;

4) завершення ліквідації кредитної спілки (виконання завершальних дій по реєстрації припинення кредитної спілки як фінансової установи та юридичної особи).

 

 

3. Прийняття рішень про ліквідацію кредитної спілки

 

3.1. Попереднє рішення про ліквідацію кредитної спілки приймається на засіданні спостережної ради кредитної спілки.

На засіданні спостережної ради кредитної спілки має бути однозначно висловлено намір ліквідувати кредитну спілку.

Попереднє рішення про ліквідацію кредитної спілки є підставою для внесення питання про ліквідацію кредитної спілки на розгляд загальних зборів членів кредитної спілки.

3.2. Ліквідація кредитної спілки здійснюється за рішенням загальних зборів кредитної спілки, які проводяться відповідно до положень статті 14 Закону України „Про кредитні спілки”.

3.3. Загальні збори кредитної спілки приймають рішення про:

1) припинення кредитної спілки (припинення діяльності кредитної спілки) як юридичної особи шляхом ліквідації;

2) призначення (за погодженням з Державним реєстратором) складу ліквідаційної комісії;

3) встановлення порядку і строків припинення кредитної спілки шляхом ліквідації (стаття 105 Цивільного кодексу України).

4) визначення уповноваженої особи, яка зобов’язана подати до Державного реєстратора заяву про внесення інформації щодо прийняття рішення про ліквідацію кредитної спілки, копію рішення загальних зборів кредитної спілки та інших документів, передбачених Законом України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” (рекомендується, щоб ця особа була головою ліквідаційної комісії);

5) інші питання, необхідні для припинення кредитної спілки шляхом ліквідації.

Враховуючи, що згідно з частиною першою статті 34 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» вимагається подання нотаріально посвідченого рішення засновників (учасників) про припинення юридичної особи, на загальні збори кредитної спілки рекомендується запросити нотаріуса.

3.4. Виконання функцій ліквідаційної комісії може бути покладено на спостережну раду кредитної спілки. Рекомендується до складу ліквідаційної комісії обрати також особу, відповідальну у кредитній спілці за погашення податкових зобов'язань або податкового боргу кредитної спілки.

3.5. З моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження щодо управління справами кредитної спілки. Ліквідаційна комісія від імені кредитної спілки виступає у суді.

3.6. Після прийняття загальними зборами членів кредитної спілки рішення про ліквідацію кредитної спілки, ліквідаційна комісія здійснює заходи з ліквідації кредитної спілки, що передбачені законодавством України.

3.7. Відповідно до частини четвертої статті 9 Закону України „Про кредитні спілки” про прийняття рішення загальних зборів членів кредитної спілки про припинення діяльності кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації ліквідаційна комісія повинна невідкладно (рекомендується в межах двох робочих днів) письмово повідомити про це Держфінпослуг, яка вносить до Державного реєстру фінансових установ відомості про те, що кредитна спілка перебуває у процесі припинення її діяльності.

 

 

4. Задоволення вимог кредиторів,

складання та затвердження ліквідаційного балансу

 

4.1. Ліквідаційна комісія вживає усіх можливих заходів щодо виявлення кредиторів, а також письмово сповіщає їх про припинення кредитної спілки шляхом ліквідації.

Таке повідомлення здійснюється рекомендованим листом або врученням під розписку із зазначенням у ньому строків та порядку задоволення вимог кредиторів.

4.2. Ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна кредитної спілки, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджується загальними зборами членів кредитної спілки.

4.3. Перед складенням проміжного ліквідаційного балансу необхідно провести інвентаризацію активів, зобов'язань, резервів (згідно з підпунктом „ж” пункту 3 Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів i документів та розрахунків, затвердженої наказом Мінфіну України від 11 серпня 1994 року за № 69 i зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 26 серпня 1994 року за № 202/412, та пунктом 12 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 року № 419 у випадку проведення ліквідації юридичної особи потрібно проводити інвентаризацію активів, зобов’язань та активів).

За результатами інвентаризації до часу складання проміжного ліквідаційного балансу необхідно провести списання безнадійної заборгованості згідно зі статтею 12 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств".

4.4. Відповідно до частини п’ятої статті 9 Закону України „Про кредитні спілки” вимоги кредиторів задовольняються у такій черговості:

1) у першу чергу задовольняються вимоги працівників кредитної спілки та членів ліквідаційної комісії, пов'язані з трудовими відносинами;

2) у другу чергу задовольняються вимоги за вкладами членів кредитної спілки на депозитних рахунках та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом;

3) у третю чергу задовольняються вимоги щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів);

4) у четверту чергу задовольняються всі інші вимоги.

Відповідно до частини першої статті 112 Цивільного кодексу України, у разі, якщо кредитна спілка має зобов’язання щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, вимоги за такими зобов’язання мають задовольнятися перед першою чергою вимог кредиторів, визначеною Законом України „Про кредитні спілки”.

4.5. Виплата грошових сум кредиторам кредитної спілки, провадиться у порядку черговості, відповідно до проміжного ліквідаційного балансу, починаючи від дня його затвердження, за винятком кредиторів четвертої черги, виплати яким провадяться зі спливом місяця від дня затвердження проміжного ліквідаційного балансу.

Вимоги однієї черги задовольняються пропорційно сумі вимог, що належать кожному кредитору цієї черги.

4.6. В разі недостатності у кредитної спілки грошових коштів для задоволення вимог кредиторів ліквідаційна комісія здійснює продаж майна юридичної особи (абзац 2 частини другої статті 111 Цивільного кодексу України.

Якщо вартість майна кредитної спілки є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, вона ліквідується в порядку, передбаченому законом про банкрутство. Припинення діяльності кредитної спілки в процесі відновлення її платоспроможності або банкрутства визначається Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (частина шоста статті 9 Закону України „Про кредитні спілки”).

4.7. У разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право до затвердження ліквідаційного балансу кредитної спілки звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії.

4.8. Вимоги кредитора, заявлені після спливу строку, встановленого ліквідаційною комісією для їх пред'явлення, задовольняються з майна кредитної спілки, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, заявлених своєчасно.

4.9. Вимоги кредиторів, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо кредитор у місячний строк після одержання повідомлення про повну або часткову відмову у визнанні його вимог не звертався до суду з позовом, вимоги, у задоволенні яких за рішенням суду кредиторові відмовлено, а також вимоги, які не задоволені через відсутність майна кредитної спілки, вважаються погашеними.

4.10. Після завершення розрахунків з кредиторами ліквідаційна комісія складає акт ліквідаційної комісії з ліквідаційним балансом, який підписується головою та всіма членами ліквідаційної комісії, а також затверджується загальними зборами членів кредитної спілки (частина третя статті 111 Цивільного кодексу України та абзац 5 частини першої статті 36 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”).

4.11. Ліквідаційний баланс складається в обсязі, визначеному для річної фінансової звітності (частина 2 статті 11 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні") і включає:

1) баланс;

2) звіт про фінансові результати;

3) звіт про рух грошей (грошових коштів);

4) звіт про власний капітал та примітки до звітів.

4.12. Копія ліквідаційного балансу кредитної спілки передається Держфінпослуг для затвердження та є підставою для виключення такої кредитної спілки з Державного реєстру фінансових установ (частина восьма статті 9 Закону України „Про кредитні спілки”).

Рекомендується ліквідаційний баланс надавати Держфінпослуг протягом п'яти робочих днів з дня затвердження його загальними зборами членів кредитної спілки.

4.13. При ліквідації спілки залишок грошових коштів резервного та додаткового капіталу після розрахунків із членами спілки та іншими кредиторами зараховується до Державного бюджету України.

 

 

5. Внесення інформації про рішення загальних зборів до Єдиного державного реєстру, анулювання ліцензій, зняття з обліку в органах державної влади, Пенсійному фонді України та фондах соціального страхування

 

5.1. Внесення до Єдиного державного реєстру

запису про рішення загальних зборів членів кредитної спілки

про припинення кредитної спілки як юридичної особи

шляхом ліквідації

 

5.1.1. Порядок внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення загальних зборів членів кредитної спілки про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації та перелік документів, що подаються для цього державному реєстратору визначаються статтями 34 та 35 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.

5.1.2. Для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення щодо припинення кредитної спілки шляхом ліквідації призначена на загальних зборах членів кредитної спілки уповноважена особа подає (надсилає рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору такі документи:

1) нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів членів кредитної спілки про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації;

2) документ, що підтверджує внесення плати (в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) за публікацію повідомлення про прийняття загальними зборами членів кредитної спілки рішення про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації ("Бюлетені державної реєстрації").

Відповідно до частини двадцятої статті 22 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” документом, що підтверджує внесення плати за публікацію повідомлень, є копія квитанції, виданої банком, або копія платіжного доручення з відміткою банку.

До вказаних документів слід додати опис документів, які надаються Державному реєстратору у двох примірниках.

Відповідно до частини першої статті 8 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” документи, які подаються (надсилаються рекомендованим листом) державному реєстратору, повинні бути викладені державною мовою.

5.1.3. Документи державному реєстратору для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення загальних зборів членів кредитної спілки про припинення кредитної спілки шляхом ліквідації подаються особисто уповноваженою особою з пред’явленням паспорта уповноваженої особи та документу, що засвідчує її повноваження (протокол загальних зборів).

В день подачі документів державному реєстратору один примірник опису повертається уповноваженій особі кредитної спілки з відміткою про дату отримання документів державним реєстратором.

5.1.4. У разі, якщо подані документи не залишені державним реєстратором без розгляду, уповноважена особа кредитної спілки не пізніше двох робочих днів з дати надходження до державного реєстратора цих документів погоджує з державним реєстратором призначення ліквідаційної комісії, порядок та строки ліквідації юридичної особи шляхом подання (надсилання рекомендованим листом) йому відповідного рішення.

Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня від дати надходження відповідного рішення вносить до Єдиного державного реєстру запис про призначення ліквідаційної комісії (частина дев’ята статті 34 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”) та не пізніше наступного робочого дня з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису надсилає рекомендованим листом керівнику ліквідаційної комісії відповідне повідомлення.

5.1.5. Протягом десяти робочих днів з моменту внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру державний реєстратор публікує в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації ("Бюлетені державної реєстрації") повідомлення про внесення такого запису до реєстру.

Відповідно до частини сьомої статті 22 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” повідомлення про прийняття загальними зборами членів кредитної спілки рішення про припинення кредитної спілки шляхом ліквідації повинно містити такі відомості про кредитну спілку:

1) найменування;

2) ідентифікаційний код;

3) місцезнаходження;

4) підставу для прийняття рішення щодо припинення (рішення загальних зборів членів кредитної спілки);

5) місце та дату внесення запису про прийняття рішення загальними зборами членів кредитної спілки про припинення кредитної спілки;

6) дату призначення та відомості про ліквідаційну комісію;

7) порядок і строк заявлення кредиторами вимог до кредитної спілки.

Підставою для публікації повідомлень у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації ("Бюлетені державної реєстрації") є внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру.

 

5.2. Анулювання ліцензій на право провадження діяльності з надання фінансових послуг кредитною спілкою

 

5.2.1. Кредитна спілка здає для анулювання ліцензії на право провадження усіх видів діяльності відповідно до порядку та строків, встановлених Ліцензійними умовами провадження діяльності кредитних спілок з надання фінансових послуг, затвердженими розпорядженням Держфінпослуг від 2 грудня 2003 року N 146 (далі – Ліцензійні умови).

5.2.2. Ліквідаційна комісія кредитної спілки подає до Держфінпослуг такі документи:

1) заяву про анулювання ліцензії;

2) копію рішення загальних зборів членів кредитної спілки про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації;

3) баланс за останній звітний період та довідку про виконання всіх договорів (зобов'язань) перед вкладниками грошей (грошових коштів) на депозитні рахунки, підписані керівником і головним бухгалтером, підпис яких скріплюється печаткою цієї кредитної спілки;

4) оригінал ліцензії.

Держфінпослуг має право здійснити перевірку кредитної спілки щодо виконання її зобов`язань перед учасниками за укладеними договорами.

5.2.3. У разі отримання заяви про анулювання ліцензії та необхідних документів кредитної спілки Держфінпослуг приймає рішення про анулювання ліцензії протягом тридцяти календарних днів з дати надходження заяви.

Повідомлення про прийняття рішення про анулювання ліцензії за заявою кредитної спілки надсилається Ліквідаційній комісії в письмовій формі протягом трьох робочих днів з дати прийняття відповідного рішення.

 

 

5.3. Зняття з обліку в Державній податковій службі України

5.3.1. Для зняття з обліку кредитної спілки як платника податків, ліквідаційній комісії слід керуватися Інструкцією про порядок обліку платників податків, затвердженою наказом Державної податкової адміністрації від 19 лютого 1998 року N 80.  5.3.2. Для зняття з обліку кредитної спілки голові ліквідаційної комісії чи особі, відповідальній за погашення податкових зобов'язань або податкового боргу кредитної спілки слід: 1) у 3-денний строк від дати внесення до Єдиного державного реєстру відомостей про те, що кредитна спілка перебуває у процесі припинення, подати в орган державної податкової служби, в якому кредитна спілка перебуває на обліку як платник податків, такі документи: а) заяву про зняття з обліку платника податків за ф. N 8-ОПП, дата якої фіксується в журналі за ф. N 6-ОПП; б) оригінал довідки за формою N 4-ОПП; в) копію рішення загальних зборів членів кредитної спілки про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації; г) копію розпорядчого документа про утворення ліквідаційної комісії (протоколу загальних зборівта рішення Державного реєстратора про затвердження складу ліквідаційної комісії); ґ) ліквідаційну картку органів державної статистики (для кожного відокремленого підрозділу за наявності у кредитної спілки відокремлених підрозділів).

2) у 10-денний строк з дня подання заяви за ф. N 8-ОПП скласти ліквідаційний баланс у формі річного звіту (на дату прийняття рішення про ліквідацію) та подати його для перевірки органу державної податкової служби.

5.3.3. При одержанні органами державної податкової служби заяви за ф. N 8-ОПП органом державної податкової служби у місячний строк приймається рішення про проведення документальної перевірки кредитної спілки і відповідні підрозділи розпочинають перевірку.

5.3.4. Після проведеної перевірки кредитної спілки, у разі встановлення факту відсутності заборгованості перед Державним бюджетом України та місцевими бюджетами, орган державної податкової служби знімає кредитну спілку з обліку.

Зняття з обліку кредитної спілки в органах державної податкової служби проводиться за наявності повідомлення від установи банку про закриття такій кредитній спілці рахунків.

Після завершення процедури зняття з обліку орган державної податкової служби складає довідку про зняття з обліку платника податків за ф. N 12-ОПП, яку надсилає до органів державної реєстрації або органу, що здійснив реєстрацію.

 

5.4. Зняття з обліку в Пенсійному фонді України

 

5.4.1. Для зняття з обліку кредитної спілки в Пенсійному фонді України ліквідаційній комісії слід керуватися Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1.

5.4.2. Для зняття з обліку в Пенсійному фонді України ліквідаційна комісія зобов’язана у 10-денний строк з дня прийняття рішення про ліквідацію подати до органу Пенсійного фонду України:

1) заяву про зняття з обліку;

2) копію рішення загальних зборів кредитної спілки про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації;

З документами, які подаються до Пенсійного фонду України, рекомендується подавати їх опис у двох примірниках (другий примірник опису з відміткою про отримання документів Пенсійним фондом та датою отримання повертається заявнику).

Отримавши зазначені документи, орган Пенсійного фонду України у 10-денний строк проводить документальну перевірку правильності обчислення та сплати страхових внесків. На основі акта перевірки кредитна спілка розраховується з органами Пенсійного фонду України.

5.4.3. У разі встановлення заборгованості кредитної спілки орган Пенсійного фонду складає довідку про борг за платежами до Пенсійного фонду.

5.4.4. Орган Пенсійного фонду закриває справу кредитної спілки після остаточного погашення нею недоїмки зі сплати страхових внесків та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України та видає довідку про зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України

Довідка передається ліквідаційною комісією державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення кредитної спілки в результаті ліквідації в порядку, передбаченому статтею 36 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.

 

5.5. Зняття з обліку в Фонді соціального страхування

на випадок тимчасової втрати працездатності

   5.5.1. Для зняття з обліку кредитної спілки у Фонді соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності ліквідаційній комісії слід керуватися Інструкцією про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності, затвердженою постановою Правління названого Фонду від 26 червня 2001 року N 16. 5.5.2. Ліквідаційна комісія у 10 - денний строк з дня прийняття рішення загальних зборів членів кредитної спілки про припинення діяльності кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації зобов’язана подати до органу Фонду соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності:

1) заяву про зняття з обліку;

2) копію рішення загальних зборів кредитної спілки про припинення діяльності кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації;

З документами, які подаються до Фонду, рекомендується подавати їх опис у двох примірниках (другий примірник з відміткою про отримання документів Фондом та датою отримання повертається заявнику).

5.5.3. На підставі документів, поданих до органів Фонду щодо реорганізації та після погашення боргів зі сплати страхових внесків до Фонду персональна справа кредитної спілки як страхувальника закривається.  

5.5.4. Ліквідаційній комісії видається довідка про зняття з обліку в органі Фонду для передачі її державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення кредитної спілки в результаті ліквідації в порядку, передбаченому статтею 36 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.

5.5.5. Реєстраційний номер ліквідованої кредитної спілки у подальшому не використовується, а її платежі враховуються в базі даних до кінця поточного року. Персональна справа ліквідованої кредитної спілки як платника зберігається протягом трьох років.  

 

5.6. Зняття з обліку у Фонді загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

 

5.6.1. Для зняття з обліку кредитної спілки у Фонді загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття ліквідаційній комісії слід керуватися Інструкцією про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 грудня 2000 року N 339.

5.6.2. Ліквідаційній комісії необхідно у 10-денний строк з дня прийняття рішення загальних зборів кредитної спілки про припинення кредитної спілки шляхом ліквідації подати до відповідного центру зайнятості:

1) заяву про зняття з обліку;

2) копію рішення загальних зборів кредитної спілки про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації;

З документами, які подаються до Фонду, рекомендується подавати їх опис у двох примірниках (другий примірник з відміткою про отримання документів Фондом та датою отримання повертається заявнику).

5.6.3. Працівниками центру зайнятості у 10-денний строк після отримання заяви про зняття з обліку та на підставі повідомлення державного реєстратора про внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення щодо припинення кредитної спілки шляхом ліквідації здійснюється документальна перевірка правильності розрахунків кредитної спілки як роботодавця, за результатами якої складається акт у двох примірниках.

5.6.4. Якщо кредитна спілка має недоїмку зі сплати страхових внесків, то їй нараховується пеня, штраф відповідно до законодавства України. У 15-денний строк проводяться повні розрахунки із сплати недоїмки, пені, штрафу на підставі акта.

5.6.5. Після повного проведення розрахунків із сплати страхових внесків до Фонду кредитна спілка знімається з обліку, її справа закривається, та видається довідка про зняття з обліку в органах Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для передачі державному реєстратору з метою проведення державної реєстрації припинення кредитної спілки в результаті ліквідації в порядку, передбаченому статтею 36 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.

 

5.7. Зняття з обліку у Фонді соціального страхування

від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань

 

5.7.1. Для зняття з обліку у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань кредитної спілки ліквідаційній комісії слід керуватися:

1) Положенням про реєстр страхувальників за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженим Постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 04 березня 2003 року N 14;

2) Інструкцією про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженою постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 20 квітня 2001 року N 12.

5.7.2. Для зняття з обліку у Фонді ліквідаційній комісії кредитної спілки в 10-денний строк з дня прийняття, рішення загальних зборів кредитної спілки про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації необхідно подати до робочого органу виконавчої дирекції Фонду:

1) заяву про зняття з обліку;

2) копії рішення загальних зборів кредитної спілки про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації;

3) виписку з поточного рахунка в банку.

Отримавши зазначені документи, робочий орган виконавчої дирекції Фонду проводить документальну перевірку повноти сплати страхових внесків. При цьому, не визначено протягом якого строку Фонд має провести перевірку, що слід взяти до уваги ліквідаційній комісії.

5.7.3. На підставі документів, поданих до робочого органу виконавчої дирекції Фонду та після закінчення документальної перевірки, робочий орган виконавчої дирекції Фонду закриває справу кредитної спілки як страхувальника. Реєстраційний номер страхового свідоцтва ліквідованої кредитної спілки як страхувальника у подальшому не використовується, відомості щодо його платежів зберігаються робочим органом виконавчої дирекції фонду не менше 3-х років.

5.7.4. Довідка про зняття з обліку у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань надається ліквідаційній комісії для передачі державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення кредитної спілки в результаті ліквідації в порядку, передбаченому статтею 36 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.

 

5.8. Закриття рахунків кредитної спілки в установах банків

 

5.8.1. При закритті рахунків в установах банків ліквідаційній комісії слід керуватися розділом 20 „Порядок закриття рахунків клієнтів банків” Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року N 492.

5.8.2. Для проведення ліквідаційної процедури кредитної спілки використовується один поточний рахунок, визначений ліквідаційною комісією.

Для цього ліквідаційною комісією до банку подаються такі документи:

1) нотаріально засвідчена копія рішення загальних зборів кредитної спілки про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації;

2) нотаріально засвідчена картка із зразками підписів і відбитком печатки. До цієї картки включаються зразки підписів уповноважених членів ліквідаційної комісії і відбитка печатки кредитної спілки.

5.8.3. Інші рахунки, виявлені під час проведення ліквідаційної процедури, підлягають закриттю ліквідаційною комісією з перерахуванням грошових коштів на поточний рахунок, який буде використовуватися для ліквідаційної процедури.

Закриття рахунків, які не використовуються для проведення ліквідаційної процедури, здійснюється ліквідаційною комісією на підставі:

1) заяви про закриття рахунку, підписаної головою ліквідаційної комісії;

2) копії рішення загальних зборів кредитної спілки про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації, засвідченої нотаріально.

Додатково подається картка із зразками підписів і відбитка печатки, засвідчена нотаріально, якщо на рахунку є залишок коштів.

 

5.9. Визначення місця подальшого зберігання архівних документів кредитної спілки

 

5.9.1. Ліквідаційна комісія зобов'язана забезпечити збереженість архівних документів кредитної спілки і за погодженням із Державними комітетом архівів України або уповноваженою ним архівною установою визначити місце подальшого зберігання архівних документів кредитної спілки (частина третя статті 32 Закону України „Про Національний архівний фонд та архівні установи”.

5.9.2. Архівна установа, визначена Державним комітетом архівів України, видає довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню. Така довідка надається ліквідаційною комісією державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення кредитної спілки в порядку, передбаченому статтею 36 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.

 

5.10. Здача для знищення печаток і штампів кредитної спілки

 

5.10.1 При здачі для знищення печаток і штампів кредитної спілки ліквідаційній комісії слід керуватися Інструкцією про порядок видачі міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, підприємствам, установам, організаціям, господарським об'єднанням та громадянам дозволів на право відкриття та функціонування штемпельно-граверних майстерень, виготовлення печаток і штампів, а також порядок видачі дозволів на оформлення замовлень на виготовлення печаток і штампів, затвердженою наказом Міністерства внутрішніх справ України від 11 січня 1999 року № 17.

5.10.2. Печатки і штампи кредитної спілки ліквідаційна комісія зобов'язана здати для знищення в органи внутрішніх справ.

5.10.3. Факт знищення печаток та штампів кредитної спілки засвідчується квитанцією відповідного органу внутрішніх справ про знищення печаток і штампів.

5.10.4. Для одержання квитанції про знищення печаток і штампів до міськ(рай)органів внутрішніх справ за територіально-адміністративною підпорядкованістю подається письмове клопотання, де вказуються:

1) кількість печаток та штампів, які передбачається знищити;

2) підстава для знищення;

3) особа, відповідальна за знищення печаток і штампів, прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані;

4) прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані керівника або уповноваженої ним особи, що подає клопотання до органу внутрішніх справ.

5.10.5. До клопотань додаються печатки і штампи, їхні відбитки у двох примірниках, а також платіжні доручення чи квитанції про оплату послуг, пов'язаних з видачею квитанцій про знищення печаток і штампів.

5.10.6. За видачу квитанцій справляється плата, розмір та порядок використання якої встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Платіжні доручення або квитанції про оплату послуг, пов'язаних з видачею квитанції про знищення печаток і штампів, надаються в усіх випадках.

5.10.7. Про знищення печаток і штампів видається квитанція, на звороті якої робляться відбитки знищених печаток і штампів, після чого вони знищуються.

5.10.8. Бланки квитанцій про знищення печаток і штампів до їх заповнення потрібно зібрати в книгу, яка прошивається і скріплюється печаткою канцелярії, секретаріату органу внутрішніх справ та печаткою з відбитком "Дозвільна система". Бланки зберігаються в підрозділах дозвільної системи органів внутрішніх справ.

Корінець квитанції долучається до матеріалів, які стали підставою для їх знищення.

 

6. Завершення ліквідації кредитної спілки

 

6.1. Виключення з Державного реєстру фінансових установ

 

6.1.1. Для виключення кредитної спілки з Державного реєстру фінансових установ та анулювання Свідоцтва про реєстрацію фінансової установи слід керуватися розділом 8 Положення про Державний реєстр фінансових установ, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 28 серпня 2003 року N 41.

6.1.2. Після підписання ліквідаційного балансу, з метою виключення кредитної спілки з Державного реєстру фінансових установ та анулювання Свідоцтва ліквідаційна комісія подає до Держфінпослуг:

1) заяву про виключення з Державного реєстру фінансових установ;

2) копію рішення загальних зборів кредитної спілки про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації;

3) копію повідомлення в засобах масової інформації про прийняття рішення про виключення з Державного реєстру фінансових установ;

4) бланк Свідоцтва про реєстрацію фінансової установи (оригінал).

6.1.3. У разі отримання заяви (з доданням відповідних документів, в тому числі ліквідаційного балансу згідно з п. 4.12 цих Методичних рекомендацій) про виключення з Державного реєстру фінансових установ Держфінпослуг протягом тридцяти календарних днів з дати надходження вказаних документів приймає рішення про виключення кредитної спілки з Державного реєстру фінансових установ та анулювання Свідоцтва про реєстрацію фінансової установи.

 

6.2. Проведення державної реєстрації

припинення кредитної спілки

 

6.2.1. Відповідно до частини першої статті 36 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” для проведення державної реєстрації припинення кредитної спілки в результаті її ліквідації голова ліквідаційної комісії після закінчення процедури ліквідації, яка передбачена законом, але не раніше двох місяців з дати публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації ("Бюлетені державної реєстрації"), повинен подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору такі документи:

1) заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення кредитної спілки у зв'язку з ліквідацією;

2) свідоцтво про державну реєстрацію кредитної спілки;

3) оригінал статуту;

4) акт ліквідаційної комісії з ліквідаційним балансом, який затверджено рішенням загальних зборів членів кредитної спілки;

5) довідку відповідного органу державної податкової служби про зняття кредитної спілки з обліку як платника податків;

6) довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про зняття з обліку;

7) довідки відповідних органів фондів соціального страхування про зняття з обліку;

8) довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Підписи на ліквідаційному балансі повинні бути нотаріально посвідчені.

6.2.2. Прийом документів, які подані для проведення державної реєстрації припинення кредитної спілки здійснюється відповідно до вимог частин четвертої - п'ятої статті 36 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.

6.2.3. Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня від дати державної реєстрації припинення юридичної особи зобов'язаний надіслати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації припинення кредитної спілки із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру та відомості реєстраційної картки на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

6.2.4. Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації припинення кредитної спілки шляхом її ліквідації є датою державної реєстрації припинення юридичної особи.

Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації припинення кредитної спілки повинен видати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) голові ліквідаційної комісії або уповноваженій ним особі один примірник оригіналу статуту і свідоцтво про державну реєстрацію кредитної спілки, які мають спеціальну відмітку про державну реєстрацію припинення кредитної спілки як юридичної особи. Така відмітка робиться державним реєстратором також на примірнику оригіналу статуту кредитної спілки, який залишається у реєстраційній справі.

 

 

Член Комісії –

Директор Департаменту нагляду

за кредитними установами            А.Оленчик

Додаток

до Методичних рекомендацій

з ліквідації кредитної спілки

за рішенням загальних зборів її членів

 

Перелік заходів

По припиненню кредитної спілки шляхом її ліквідації

 

з/п

Заходи, які здійснюються кредитною спілкою

І. Прийняття рішень про ліквідацію кредитної спілки;

  •  

Засідання спостережної ради кредитної спілки, на якому приймається рішення про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації, яке є підставою для винесення питання про ліквідацію на вирішення загальних зборів (п. 3.1).

  •  

Засідання загальних зборів кредитної спілки, на яких приймається рішення про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації та обрання ліквідаційної комісії (п. п. 3.2 – 3.4).

  •  

Повідомлення Держфінпослуг про прийняття рішення загальних зборів про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації (п. 3.7).

ІІ. Здійснення заходів по внесенню інформації про рішення загальних зборів до Єдиного державного реєстру, анулювання ліцензій, зняття з обліку в органах державної влади, Пенсійному фонді України та фондах соціального страхування

  •  

Внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення загальних зборів членів кредитної спілки про припинення кредитної спілки як юридичної особи шляхом ліквідації (п. 5.1).

  •  

Повідомлення Державної служби зайнятості про вивільнення працівників (п. 1.9).

  •  

Проведення інвентаризації активів, зобов'язань, резервів та здійснення списання безнадійної заборгованості (п.4.3).

  •  

Складення проміжного ліквідаційного балансу та затвердження його загальними зборами членів кредитної спілки (п.4.2).

  •  

Задоволення вимог кредиторів (4.4 – 4.9).

  •  

Анулювання ліцензій на право провадження діяльності з надання фінансових послуг (п. 5.2).

  •  

Зняття з обліку в Державній податковій службі України (п. 5.3).

  •  

Зняття з обліку в Пенсійному фонді України (п. 5.4).

  •  

Зняття з обліку в Фонді соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності (п. 5.5).

  •  

Зняття з обліку у Фонді загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (п. 5.6).

  •  

Зняття обліку у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (п. 5.7).

  •  

Закриття рахунків кредитної спілки в установах банків (п. 5.8).

  •  

Визначення місця подальшого зберігання архівних документів кредитної спілки (п. 5.9).

  •  

Здача для знищення печаток і штампів кредитної спілки (п. 5.10)

  •  

Складення ліквідаційного балансу та затвердження його загальними зборами членів кредитної спілки (п. 4.10 - 4.11)

  •  

Надання ліквідаційного балансу Держфінпослуг (п. 4.12).

  •  

Зарахування до Державного бюджету України залишку грошових коштів резервного та додаткового капіталу після розрахунків із членами спілки та іншими кредиторами (п.4.13).

IІІ. Завершення ліквідації кредитної спілки

  •  

Виключення з державного реєстру фінансових установ (п. 6.1)

  •  

Проведення державної реєстрації припинення кредитної спілки (п. 6.2)




<<< повернутися | обговорити на форумі >>>