<<< повернутися | обговорити на форумi >>
Учасникам ринків фінансових послуг

Щодо роз’яснення порядку надання
фінансових послуг


З метою інформування учасників ринку фінансових послуг про правові наслідки порушення вимог законодавства, що регулює порядок надання фінансових послуг Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (далі – Держфінпослуг) повідомляє про наступне.

Відповідно до вимог Закону України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” (далі – Закон) та Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого Указом Президента України від 4 квітня 2003 року № 292 (далі – Положення), Держфінпослуг було утворено Державний реєстр фінансових установ. Проте дотепер ще не всі учасники ринку, які надають фінансові послуги, набули статусу фінансової установи або стали на облік як юридичні особи, які за своїм статусом не є фінансовими установами, але мають право надавати фінансові послуги. Таким чином ці учасники ринку створили підстави для застосування до них заходів впливу.

Порядок набуття статусу фінансової установи передбачений Положенням про Державний реєстр фінансових установ, затвердженим розпорядженням Держфінпослуг від 28 серпня 2003 р. № 41, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11 вересня 2003 р. за №797/8118. Інформація про внесені до Реєстру фінансові установи опубліковується на сайті Держфінпослуг (www.dfp.gov.ua).

Особливості порядку внесення до Державного реєстру фінансових установ (далі – Реєстр) інформації про кредитні спілки, ломбарди, установи недержавного пенсійного забезпечення, страхові компанії, фінансові компанії визначені у відповідних нормативно-правових актах, з якими можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Держфінпослуг (www.dfp.gov.ua).

Положенням про порядок внесення інформації про ломбарди до Державного реєстру фінансових установ, затвердженим розпорядженням Держфінпослуг від 18.12.2003 №170 визначений термін подання до Держфінпослуг документів для внесення інформації про ломбарди до Реєстру, а саме: до 1 грудня 2004 року.

Відповідно до пункту 3 Прикінцевих положень Закону України „Про кредитні спілки” кредитні спілки, які зареєстровані до дня створення Реєстру, підлягають перереєстрації та повинні отримати відповідні ліцензії в Держфінпослуг протягом року з моменту створення Реєстру. У разі невиконання вимоги щодо перереєстрації кредитної спілки до 21 вересня 2004 року та отримання відповідної ліцензії у визначений Законом „Про кредитні спілки” строк вона підлягає ліквідації відповідно до цього Закону за поданням Держфінпослуг.

Відповідно до підпункту 5 пункту 2 Прикінцевих положень Закону України „Про недержавне пенсійне забезпечення” установи недержавного пенсійного забезпечення протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом „Про недержавне пенсійне забезпечення” повинні зареєструватися в Держфінпослуг або ліквідуватися. Строк для реєстрації закінчився 31 липня 2004 року.

Крім того, для надання певних видів фінансових послуг передбачене ліцензування. Статтею 34 Закону передбачено надання ліцензій для здійснення страхової діяльності, діяльності з надання послуг накопичувального пенсійного забезпечення, надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів, діяльності з надання будь-яких фінансових послуг, що передбачають пряме або опосередковане залучення фінансових активів від фізичних осіб.

Відповідно до статті 227 ЦК України правочин юридичної особи, вчинений нею без відповідного дозволу (ліцензії), може бути визнаний судом недійсним. Статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність посадових осіб юридичних осіб за заняття підприємницькою діяльністю без державної реєстрації або заняття господарською діяльністю без ліцензії, якщо її отримання передбачено законом.

Відповідно до Закону, Положення, Положення про надання окремих фінансових послуг юридичними особами - суб'єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, затвердженим розпорядженням Держфінпослуг від 22.01.2004 №21, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16 квітня 2004 р. за №492/9091 Держфінпослуг здійснює реєстрацію фінансових установ та веде Реєстр, здійснює ліцензування діяльності фінансових установ, веде Перелік юридичних осіб, які мають право надавати фінансові послуги та перебувають на обліку в Держфінпослуг.

Держфінпослуг наголошує, що відповідно до Закону та Положення до фінансових установ та юридичних осіб, які не виконали вимог зазначених нормативних актів, що регулюють діяльність з надання фінансових послуг, та надають фінансові послуги будуть застосовуватися заходи впливу відповідно до Закону.

Голова
В.Суслов

 

 



<<< повернутися | обговорити на форумi >>