<<< повернутися | обговорити на форумі >>
ПРОЕКТ


Про встановлення плати за
видачу ліцензій на провадження
певних видів фінансових послуг


Відповідно до Закону України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг” та Закону України „Про кредитні спілки” Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України постановила:

1. Встановити плату за видачу ліцензій на провадження певних видів фінансових послуг (крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення), яка сплачується одноразово за весь строк дії ліцензії, з розрахунку із розміру плати за рік згідно з додатком 1.

2. Встановити плату за переоформлення ліцензії та за видачу дубліката ліцензії на провадження певних видів фінансових послуг у розмірі згідно з додатком 2.

3. Департаменту державного регулювання та розвитку ринків фінансових послуг (Мосійчук Т.К.), Юридичному управлінню (Ткаченко Д.В.) забезпечити подання цього розпорядження до Міністерства юстиції України для державної реєстрації.

4. Управлінню організаційно-аналітичного забезпечення роботи керівника (Шевченко Т.М.) забезпечити опублікування цього розпорядження в засобах масової інформації після його державної реєстрації.

5. Контроль за виконанням цього розпорядження залишити за Головою Комісії.

Голова Комісії              В.Суслов

Протокол № ___

засідання Комісії
від ____________


Додаток 1
до Розпорядження Державної комісії
з регулювання ринків фінансових послуг України
______________ № _____


Розмір плати за видачу ліцензій
на провадження певних видів фінансових послуг

 

№ з/п

Ліцензія на провадження певного виду фінансових послуг

Розмір плати
за рік(грн.)

1

Діяльності кредитної спілки по залученню внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки

200

2

Діяльності об'єднаної кредитної спілки по залученню внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки

1 000

3

Діяльності кредитної спілки з надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів, крім внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки

400

4

Діяльності об'єднаної кредитної спілки з надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів, крім внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки

2 000

5

Діяльності з надання фінансових послуг, що передбачають пряме або опосередковане залучення фінансових активів від фізичних осіб (крім видів діяльності, зазначених у пунктах 1 і 2 цього додатка)

10 000

6

Діяльності з надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів (крім кредитних спілок)

10 000

7

Діяльності тимчасової адміністрації фінансової установи

 

1 000

 


Заступник Голови Комісії            Т.К.Мосійчук

 

Додаток 2
до Розпорядження Державної комісії
з регулювання ринків фінансових послуг України
______________ № _____


Розмір плати за переоформлення ліцензії
та за видачу дубліката ліцензії на
провадження певних видів фінансових послуг


з/п

Ліцензія на провадження певного виду фінансових послуг

Розмір плати
(грн.)

1 Діяльності кредитної спілки по залученню внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки

100

2 Діяльності об’єднаної кредитної спілки по залученню внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки

500

3 Діяльності кредитної спілки з надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів, крім внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки

200

4 Діяльності об’єднаної кредитної спілки з надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів, крім внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки

1 000

5 Діяльності з надання фінансових послуг, що передбачають пряме або опосередковане залучення фінансових активів від фізичних осіб (крім видів діяльності, зазначених у пунктах 1 і 2 цього додатка)

2 000

6 Діяльності з надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів (крім кредитних спілок)

2 000

7 Діяльності тимчасової адміністрації фінансової установи

500

Заступник Голови Комісії            Т.К.Мосійчук


АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ

Розпорядження про встановлення розміру плати за видачу ліцензії на провадження певних видів фінансових послуг (крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення)


Розпорядження про встановлення плати за видачу ліцензії на провадження певних видів фінансових послуг (крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення) (далі – Розпорядження) розроблене Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України (далі – Держфінпослуг).

1. Визначення та аналіз проблеми, яку буде розв’язано шляхом державного регулювання
Відповідно до пункту 3) та 4) статті 34 Закону України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” Держфінпослуг видає ліцензії для здійснення фінансовими установами діяльності з надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів та діяльності з надання будь-яких фінансових послуг, що передбачають пряме або опосередковане залучення фінансових активів від фізичних осіб.
Згідно п.4 ст. 8 Закону України „Про кредитні спілки” ліцензуванню в кредитній спілці підлягає діяльність по залученню внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, а також інші види діяльності відповідно до закону.
Відповідно до пункту 9 частини 4 Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого Указом Президента України від 04 квітня 2003 року №292/2003, Держфінпослуг установлює плату за видачу ліцензій.
Цим Розпорядженням визначається розмір плати за видачу, переоформлення та видачу дубліката ліцензії на провадження певних видів фінансових послуг (крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення).

2. Обґрунтування прийняття регуляторного акта
Це розпорядження розроблене відповідно до Законів України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”, Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого Указом Президента України від 4 квітня 2003 року № 292 та Закону України „Про кредитні спілки”.
Прийняття розпорядження є необхідним, оскільки:
- забезпечує виконання вимог чинного законодавства;
- надає можливість видавати ліцензії на провадження певних видів фінансових послуг” (крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення).

3. Визначення очікуваних результатів прийняття регуляторного акта
Прийняття розпорядження дозволить збільшити надходження до Державного бюджету України, врегулювати процедуру ліцензування діяльності з надання певних видів фінансових послуг (крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення), встановити розмір плати за видачу, переоформлення та видачу дубліката ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів та діяльності з надання будь-яких фінансових послуг, що передбачають пряме або опосередковане залучення фінансових активів від фізичних осіб.

4. Визначення цілей державного регулювання
Затверджуючи дане розпорядження, Держфінпослуг має на меті встановити розмір плати за видачу, переоформлення та видачу дубліката ліцензії в залежності від конкретного виду діяльності на провадження діяльності з надання певних видів фінансових послуг, що дозволить покращити державне регулювання та контроль у сфері надання певних видів фінансових послуг (крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення).

5. Аргументування переваги обраного способу досягнення встановлених цілей
Альтернативні способи досягнення встановлених цілей не можуть бути запропоновані з огляду на те, що обов’язковість встановлення розміру плати за ліцензію передбачена пунктом 9 Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого Указом Президента України від 04.04.2003 №292.

6. Описання механізму і заходів, які забезпечать розв’язання визначеної проблеми шляхом прийняття регуляторного акта
Дане розпорядження встановлює розмір плати за видачу, переоформлення та видачу дубліката ліцензії на провадження діяльності з надання певних видів фінансових послуг (крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення), а саме:
- на провадження діяльності з надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів
- на провадження діяльності з надання будь-яких фінансових послуг, що передбачають пряме або опосередковане залучення фінансових активів від фізичних осіб.

7. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття регуляторного акта
У разі прийняття розпорядження буде встановлено розмір плати за видачу, переоформлення та видачу дубліката ліцензії на провадження діяльності з надання певних видів фінансових послуг (крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення). Це забезпечить здійснення Держфінпослуг контролю під час ліцензування діяльності з надання певних видів фінансових послуг та недопущення порушень законодавства в сфері фінансових послуг.
Реалізація засад запропонованого розпорядження не потребує додаткових матеріальних та фінансових витрат із Державного бюджету.

8. Оцінка впровадження та виконання вимог регуляторного акта
Впровадження та виконання розпорядження дасть змогу впорядкувати механізм ліцензування діяльності з надання певних видів фінансових послуг (крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення), а також контролювати подальшу діяльність суб’єктів фінансового ринку України, що мають намір чи здійснюються діяльність з надання певних видів фінансових послуг (крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення).

9. Оцінка ризику впливу зовнішніх чинників на дію регуляторного акта
Немає.

10. Обґрунтування строку чинності регуляторного акта
Постійно з дня опублікування.

11. Визначення показників результативності регуляторного акта
Показником результативності даного розпорядження буде розмір коштів, що надійдуть до Державного бюджету за видачу, переоформлення та видачу дубліката ліцензії на провадження діяльності з надання певних видів фінансових послуг (крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення), а також недопущення порушень законодавства під час ліцензування та подальшої діяльності суб’єктів, що здійснюються діяльність на фінансовому ринку України.

12. Визначення заходів, за допомогою яких здійснюватиметься відстеження результативності регуляторного акта
Відстеження результативності даного розпорядження здійснюватиметься шляхом проведення Держфінпослуг ліцензування діяльності з надання певних видів фінансових послуг (крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення), видачі, переоформлення та видачі дубліката ліцензії лише після пред’явлення документу, що підтверджує внесення відповідної плати, та контролю за дотриманням суб`єктами фінансового ринку вимог цього розпорядження.

Аналіз регуляторного впливу підготовлено Департаментом державного регулювання та розвитку ринків фінансових послуг Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України.


Голова Держфінпослуг В. Суслов


Інші проекти нормативно-правових актів Держфінпослуг >>>




<<< повернутися | обговорити на форумі >>>