<<< повернутися | обговорити на форумі >>

 

5/10/07
ФОТОРЕПОРТАЖ З КОНФЕРЕНЦІЇ:
день 1-2 (21-22 вересня 2007 р.) >>>
день 3 (23 вересня 2007 р.) >>>
день 4-5 (24-25 вересня 2007 р.) >>>
день 6 (26 вересня 2007 р.) >>>
21-26 вересня відбулася науково-практична
конференція кредитних спілок – членів НАКСУ

Вже стало доброю традицією, що крім щорічних звітно-виборчих конференцій, які проводиться згідно статуту Національної асоціації кредитних спілок України, НАКСУ також організовує та проводить на початку осені виїзні науково-практичні конференції лідерів кредитних спілок. Протягом останніх років такі зібрання проходили в різних містах Криму – Алушті, Ялті, Судаку. На цих заходах відбувалися засідання круглих столів та семінарів, проходили презентації нових проектів, обговорювалися стратегічні плани Національної асоціації.
Цього року, виходячи з чисельних побажань представників кредитних спілок – членів НАКСУ, така конференція була проведена на побережжі Середземного моря в Туреччині (Анталія). Конференція зібрала рекордну кількість учасників, на ній було присутні 116 чоловік з 80 кредитних спілок.

За п’ять днів перебування на березі Середземного моря учасники зібрання обговорили поточні моменти діяльності асоціації, нагальні проблемні питання та першочергові плани НАКСУ.
Найбільш актуальне питання, яке стояло на порядку денному конференції, стосувалося механізмів подальшої розбудови системи стабілізації та гарантування вкладів. Питання є дуже важливим як для кредитних спілок – членів НАКСУ, так і для всього ринку в цілому. Наразі перед НАКСУ постала необхідність переходу на новий етап розвитку. А саме – постало питання про створення фонду гарантування вкладів членів кредитних спілок. Працівники Виконавчої дирекції провели презентації про практику реалізації стабілізаційних програм в Канаді, США, Польщі, Німеччині, Угорщині та прозвітували про розвиток стабілізаційної програми НАКСУ в період 1999-2007 рр. Ця тема викликала неабиякий інтерес учасників конференції. Дискусія стосовно того, яку саме модель вибрати при побудові системи стабілізації в Україні, була досить жвавою та тривала близько 3-х годин (не дивлячись на звабливе море за вікном).

Після презентацій та обговорення було проведено анкетування учасників. Представники кредитних спілок виклали свою позицію стосовно того, яку саме модель слід обрати, в які терміни приступати до створення Фонду, за участі кого його створювати – разом з державою, спільно з ВАКС чи самостійно.

В ході конференції також відбулися два засідання новообраної Ради НАКСУ. На першому організаційному засіданні заслухано інформацію Наглядового комітету, після чого було підтверджено повноваження та легітимність обраних членів Ради.

Також констатовано той факт, що на даний час ще не відбулися загальні збори в Дніпропетровській, Рівненській та Волинській областях. Залишилося відкритим питання про правомочність загальних зборів в Донецькій області. Рада звернулася до Наглядового комітету з проханням в найближчий час посприяти закінченню формування Ради.

В ході першого засідання Радою обрано Президію в складі семи осіб. Головою Президії одноголосно обрано Павла Бурлая, Голову правління кредитної спілки «Фортеця» (м. Черкаси). Абсолютною більшістю голосів першим заступником обрано Анатолія Солопа (КС «Лідер») та другим заступником Валентину Пилипенко (КС «Дія»), секретарем Ради - Галину Тучинську (КС «ім. Отця Івана Кульматицького»). До складу Президії також ввійшли Богдан Одуд (КС «Народна Каса»), Анатолій Олійник (КС «Благо»), Валентина Чумакова (КС «Світовид»).

Ще одне питання, яке розглядалося, стосувалося структури Виконавчої дирекції НАКСУ. Більшістю голосів Рада продовжила повноваження Президента НАКСУ Петра Козинця терміном на наступні 4 роки. Крім того, прийнято рішення ввести в штатний розклад посаду другого Віце-Президента, який куруватиме питання саморегулівності. Згідно положень НАКСУ створено конкурсну комісію та оголошено конкурс на заміщення даної посади.

В ході засідання прийнято рішення про прийом в члени НАКСУ з повним статусом кредитні спілки «Добробут» (Вінниця), «Реал Кредит» (Київ), «Кредо» (Краматорськ). В члени НАКСУ зі спеціальним статусом прийняті кредитні спілки «Інвестор» (Харків), «Прикарпаття-сім» (Івано-Франківськ).

Рада також задовольнила заяви кредитних спілок про добровільний вихід з лав Національної асоціації (КС «Глобинська» (Глобине), КС «Оберіг» (Малин), КС «Аверс» (Тернопіль), КС «Україна» (Харків), КС «Станіславська» (Івано-Франківськ), КС «Громада» (Херсон)).

Розглянуто питання про стан справ в двох кредитних спілках, які потребують стабілізаційних заходів з боку відповідних програм НАКСУ. Прийнято відповідні рішення.
Особливо слід відмітити, що конференція проходила в теплій, дружній атмосфері. Учасники мали вдосталь часу для неформального спілкування, де спокійно могли поговорити про власні проблеми, поділитись корисними порадами та розповісти про свої досягнення. Спеціалісти Виконавчої дирекції НАКСУ протягом всього часу активно консультували своїх колег з юридичних та фінансових питань.

Детальний матеріал про конференцію читайте в наступному номері Бюлетеня кредитних спілок.

Фото з конференції розміщені у веб-альбомі за адресою:
http://picasaweb.google.com/unascu

 


<<< повернутися | обговорити на форумі >>