<<< повернутися | обговорити на форумі >>

24/10/2017

 


18 жовтня 2017 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася міжнародна конференція на тему: «Економічна та соціальна роль кредитних спілок у стабільному розвитку України», організована Проектом USAID „Кредитування сільськогосподарських виробників (КЕП)”. Конференція була присвячена Міжнародному дню кредитних спілок.

У засіданні взяли участь директор Проекту „КЕП” Єва Сєржиньска, фахівці Проекту, заступник директора Відділу програм з економічного розвитку USAID Стівен Ринецький, народний депутат України Віктор Романюк, Голова правління WOCCU Брайан МакКрорі, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик, керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Ігор Прийма, член Нацкомфінпослуг Ольга Максимчук, Президент НАКСУ Петро Козинець, віце-президент Людмила Кравченко, Президент ВАКС Ольга Мороз, заступник Міністра аграрної політики з питань підтримки фермерства Віктор Шеремета, фінансовий спеціаліст у галузі сільського господарства Проекту USAID „Підтримка аграрного і сільського розвитку”, фахівець з економічного розвитку Проекту USAID „DOBRE”Майкі Мюллей, ірландський експерт Рітц Дікстра, керівники ряду кредитних спілок — членів асоціацій.

Модерували пленарні сесії спеціаліст з регуляторної політики Проекту „КЕП” Олена Федькович та заступник директора Проекту Наталія Ліщитович.

Після привітальних промов, у тому числі й відеопривітання з нагоди свята від Президента WOCCU Брайана Бранча та Голови правління WOCCU Брайана МакКрорі, учасники конференції перейшли до обговорення програмних питань.

У своєму виступі Ольга Максимчук перш за все привітала учасників ринку з прийняттям на засіданні комітету асоціації Україна-ЄС 28-29 вересня рішення про незастосування до України вимоги директиви 2013/36/ ЄС про мінімальний капітал в EUR5 млн в рамках Угоди про асоціацію. "Україні дали право самостійно встановлювати вимоги до КС, які забезпечували б їх розвиток, а не пригнічували, оскільки EUR5 млн — непідйомна норма для будь-якого КС в Україні", — зазначила пані Максимчук. також представник держрегулятора наголосила на важливості підтримки агровиробників кредитними спілками, необхідності створення ними умов і продуктів для даного виду позичальників, а також спільної роботи у цьому напрямку учасників ринку та органів державної влади.

Говорячи про роль кредитних спілок у розвитку сільського господарства та диверсифікації фінансового сектора, Президент НАКСУ Петро Козинець зазначив, що потенційні можливості кредитних спілок дуже великі: варто лише пригадати, що у 2007-2008 роках кредитні спілки щорічно надавали українським громадянам близько 1 млн кредитів по кількості. На сьогодні ж, коли банки фактично не кредитують малий бізнес, кредитні спілки могли б заповнити цю нішу. За останні 5-6 років активи кредитних спілок впали у 3 рази, чисельність членів кредитних спілок — у 4 рази. Вклад кредитних спілок у розвиток економіки міг би бути більшим і можливості для цього є.

Ринку та населенню сьогодні потрібен сигнал, що держава підтримує кредитні спілки як вагомий чинник для розвитку приватного сільгоспвиробництва. Десятки кредитних спілок, які пережили всі кризи і успішно розвиваються, зараз конче потребують такого позитивного сигналу, який сприятиме збільшенню їх можливостей в декілька разів. Тому вкрай важливим є прийняття нової редакції Закону „Про кредитні спілки”.

Відповідаючи на запитання, чи є кредитні спілки конкурентами банків, Петро Козинець зазначив, що в усьому світі у країнах, де існує потужний рух кредитних спілок (США, Ірландія та ін.), ці установи з банками не конкурують. Зокрема, якщо йдеться про кредитування великих агрохолдингів, корпорацій, то ніколи кредитні спілки не будуть складати конкуренцію банкам. Але якщо говорити про пересічних громадян і кредитування приватних землевласників, то тут жодна банківська система не замінить кредитні спілки.

Ігор Прийма у своєму виступі розказав про державні програми, спрямовані на розвиток аграрного сектра та КС. „Кожен Кабінет Міністрів складає таку програму і закладає в неї добрі наміри у вигляді розвитку аграрного сектора. На сьогодні дана програма також є, в ній відбиті основні постулати розвитку аграрного бізнесу в Україні. Чинною є і Концепція розвитку кредитних спілок. Саме на базі цього документа розроблялися всі зміни до нещодавно зареєстрованого законопроекту про кредитні спілки. Також є концепція державної цільової програми до 2020 року, яка також передбачає залучення інвестицій у розвиток до аграрного сектора, запровадження програм державної підтримки фермерських господарств, спрощення системи оподаткування, пільгове кредитування тощо. Будемо сподіватися, що в найближчий період вдасться залучити до процесу представників Міністерства фінансів, щоб обговорити врегулювання податкового законодавства щодо діяльності кредитних спілок.

Брайан МакКрорі у своєму виступі докладно розповів про систему кредитних спілок Ірландії, яка є однією з передових у світі, підтримку її з боку уряду, одночасне функціонування КС поряд з банківською системою та роль спілок у розвитку економіки країни.

Наступна пленарна сесія, модерована Наталією Ліщитович, була присвячена історіям успіху українських кредитних спілок, що надають свої послуги малим та середнім агровиробникам.

Віктор Шеремета, заступник Міністра агрополітики України, зокрема, зупинився на ролі фінансування кредитних спілок в підтримці фермерства. Він наголосив, що сьогодні фермер фінансово не забезпечений і це одна з головних причин того, що фермерство в Україні не розвивається, а навіть навпаки. Так, якщо кілька років фермерських господарств було близько 40 тисяч, то сьогодні їх кількість знизилася до 30 тисяч. Це нагальна проблема, і її передумовою була саме недостатність фінансового ресурсу: фермери не мають ліквідної застави, аби кредитуватися у банківських установах. А саме через кредитні спілки фермер може отримати кошти та консультаційний супровід для свого розвитку. Питання ролі кредитних спілок актуальне не лише для малих та середніх агровиробників, а й для всієї України, бо селянин – це опора нашої держави. Тому наше спільне завдання – зберегти його.

Далі Володимир Казарінов (КС „Кредит-Союз”, м Черкаси) та Марія Сюма (КС „Вигода”, м. Стрий) поділилися з присутніми історіями успіху своїх кредитних спілок в частині співпраці з фермерськими господарствами, навівши статистичні дані та продемонструвавши відеосюжети.

 

З повною відеоверсією конференції можна ознайомитися тут: https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/2323970-kreditni-spilki-aku-rol-vidigraut-u-rozvitku-ukraini.html

 


<<< повернутися | обговорити на форумі >>