<<< повернутися | обговорити на форумі >>

06/11/2017

 


1 листопада в офісі НАКСУ з візитом перебував фахівець з проблемних ситуацій Національної адміністрації кредитних спілок США (NCUA) та волонтер Всесвітньої ради кредитних спілок (WOCCU) Гектор М. Нор'єга.

Національна адміністрація кредитних спілок є регулятором КС США. Це унікальний орган, оскільки у ньому зосереджено не лише функції контролю та нагляду, але й функції фінансової підтримки, а також управління процесом і фінансування гарантування вкладів. Зокрема, ця Адміністрація має важелі контролю роботи кредитних спілок і може здійснювати перевірки їх діяльності з різною періодичністю в залежності від фінансового стану установи. Так, у разі, коли кредитна спілка має фінансові ускладнення, Адміністрація, маючи власний фінансовий фонд, може надавати фінансову підтримку такій установі, у тому числі й шляхом участі у її капіталі. Це дозволяє зберегти кредитну спілку і уникнути необхідності виплат в рамках системи гарантування.

У ході бесіди особливо цікаво було обговорити підходи, які використовуються Національною адміністрацією в частині оцінки фінансового стану кредитних спілок. Було приємно усвідомити, що багато з того, що робить НАКСУ, за словами Гектора Нор'єги, повністю збігається з діяльністю NCUA. Приміром, НАКСУ також має фінансовий фонд, розмір участі у якому абсолютно тотожний розміру участі у фонді, адміністрованому Національною адміністрацією, що становить 1 % від активів. Ці кошти залишаються на балансах кредитних спілок, що розглядається як своєрідна інвестиція у спільні фінанси системи кредитних спілок. Крім того, досвід НАКСУ у проведенні оцінки фінансового стану кредитних спілок — і дистанційно, коли аналізується звітність, і під час виїзних перевірок, — був високо оцінений з боку пана Нор'єги, оскільки у ході ревізій йдеться не лише про фіксацію стану кредитної спілки на певну дату, але і здійснюється прогнозування на певний період наперед. Саме цей напрямок діяльності наразі є базовим у Національній адміністрації кредитних спілок США. Зокрема, йдеться про відмову від просто використання системи CAMEL як діагностичного інструмента фіксації фінансового стану на певну дату, натомість відбувся перехід до так званої ризикової оцінки діяльності кредитних спілок, яка саме й передбачає складання прогнозу діяльності КС на майбутній період.

Важливо зазначити, що сьогодні в Україні все частіше говорять про необхідність впровадження ризикових підходів, оцінки ступеня ризиковості фінансових інститутів, і саме в цьому контексті дуже цікавим є досвід, який був презентований Гектором М. Нор'єгою під час зустрічі з представниками Виконавчої дирекції НАКСУ.

Користуючись нагодою, НАКСУ висловлює вдячність WOCCU та Проекту USAID „Кредитування сільськогосподарських виробників (КЕП) за отриману можливість налагодження важливих ділових стосунків та ознайомлення з кращими світовими практиками і сподівання, що поняття „ризикова оцінка”, яке все частіше вживається у професійних колах України, набуде адекватного сенсу.

За результатами зустрічі було вирішено продовжити подальшу плідну співпрацю з досвідченими експертами світового рівня.

 


<<< повернутися | обговорити на форумі >>