<<< повернутися | обговорити на форумі >>

12/12/2019

 

 

11 грудня 2019 року за сприяння Проекту „КЕП” відбулася робоча зустріч представників ВАКС та НАКСУ з президентом та виконавчим директором Всесвітньої ради кредитних спілок Брайаном Бранчем, віце-президентом Всесвітньої ради кредитних спілок Ендрю Прайсом, програмним менеджером WOCCU Стефані Азар, виконавчим директор Федеральної кредитної спілки Park View (США) Сергієм Прімбетовим, керівником проекту КЕП Евою Сєржиньскою, експертами проекту КЕП. Від НАКСУ у зустрічі узяли участь голова Ради НАКСУ Анатолій Занюк, член Ради НАКСУ Ірина Костюченко та віце-президент Людмила Кравченко.

У ході зустрічі представники асоціацій були проінформовані про результати візитів делегації WOCCU до Національного банку України, Нацкомфінпослуг та USAID.

Представниками асоціацій було висловлено підтримку зусиль WOCCU і Проекту „КЕП” щодо адвокації інтересів кредитних спілок перед органами державної влади, в частині запровадження навчання, надання інформаційних та методологічних матеріалів.

В той же час з боку НАКСУ було висловлено побажання про доцільність залучення представників руху кредитних спілок України до зустрічей з органами державної влади, зокрема, з НБУ, за участю WOCCU для донесення взаємоузгодженої позиції кредитних спілок та про злагодженість дій в частині підготовки пропозицій до законодавства щодо діяльності кредитних спілок.

Також лідерами професійних об’єднань було висловлено вдячність за співпрацю та зацікавленість у її продовженні.

Окрему увагу учасниками зустрічі було приділено необхідності надання допомоги у впровадженні цифрових технологій у діяльності кредитних спілок, новітніх сервісів з допомогою цифрових технологій, підключення кредитних спілок до системи електронних платежів, доступу КС до джерел ліквідності.

Член Ради НАКСУ Ірина Костюченко підтвердила готовність кредитних спілок до подальшої роботи, незважаючи на усі об’єктивні та суб’єктивні труднощі.

Анатолій Занюк, голова Ради НАКСУ, у ході зустрічі зазначив, що, крім доступу до платіжних систем та ресурсів ліквідності, кредитним спілкам необхідно отримати можливість розміщення тимчасово вільних коштів у формі вільно конвертованих валют з метою збереження їх від знецінення. Також було наголошено на загрозливому зменшенні кількості кредитних спілок внаслідок посилення регуляторного тиску, а також на необхідності залучення нових членів та пошуку нових джерел надходжень як пріоритетному завданні кредитних спілок. На завершення виступу голова Ради НАКСУ підтримав зусилля WOCCU щодо інформування органів державної влади і, передусім, НБУ про особливості та кооперативну природу руху кредитних спілок і їх кардинальну відмінність від банків.

Також учасниками зустрічі було обговорено ситуацію із проектом Закону „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності кредитних спілок” №1110 та перспективи його ухвалення.

Керівник Проекту „КЕП” Ева Сєржиньска проінформувала присутніх про завдання Проекту на 2020 рік.

На завершення зустрічі представники руху кредитних спілок України підкреслили важливість спільної роботи та висловили готовність до подальшої співпраці.

 

 


<<< повернутися | обговорити на форумі >>