<<< повернутися | обговорити на форумі >>

14 квітня | Відбулося розширене засідання Координаційного комітету Проекту зміцнення кредитних спілок України, що фінансується Урядом Канади.

Відбулося розширене засідання Координаційного комітету Проекту зміцнення кредитних спілок України, що фінансується Урядом Канади.

В роботі взяли участь Андрій Оленчик, керівник департаменту нагляду за кредитними установами Держфінпослуг, Кетлін Спік та Богдан Козій від Канадської Кооперативної Асоціації, Ольга Заверуха-Свинтух, президент Української Кооперативної Ради Канади.

Про свої напрацювання з основних напрямків реалізації Проекту присутнім на зборах розповіли лідери та представники восьми робочих груп: "Необхідна інфраструктура для КС", "Регіональні центри розвитку", "Стабілізаційні програми", "З маркетингу та PR", "Навчання, "Нових технологій", "Кредитування на селі", "Гендерної рівності".

Особливе зацікавлення аудиторії викликала інформація про організацію регіональних центрів кредитних спілок та про розвиток стабілізаційної системи.

Нині консультаційну та методичну допомогу кредитним спілкам надають два українсько-канадські центри - в Тернополі та Харкові. Як запевнив директор Проекту Володимир Кісь, через рік таких центрів має стати вісім.

Розвиток системи, яка б убезпечувала кредитні спілки від банкрутства, займалася ліквідацією або реабілітацією КС - також належить до пріоритетних завдань Проекту.

Після обідньої перерви збори ознайомилися з діяльністю Національної асоціації кредитних спілок, яку представив її президент Петро Козинець. Зараз "під дахом" НАКСУ -140 спілок, що складає 21 відсоток всіх українських КС, які об'єднують 417 тис. громадян (56% всіх спілчан України). Сума активів цих спілок на кінець 2004 року склала 255,1 млн гривень, а приріст за рік становить 47,2%.

Про роботу Всеукраїнської асоціації кредитних спілок військовослужбовців (ВАКСВ) в якій налічується 24 спілки, розповів Володимир Дзюбек.

Представники ще однієї всеукраїнської асоціації - ВАКС - на збори з невідомих причин не з'явилися.

На зборах були присутні лідери ряду обласних об'єднань кредитних спілок. Керівники трьох найбільших асоціацій - Черкаської, Донецької та Львівської - розповіли про перші кроки становлення своїх організацій та досягнуті показники розвитку.

Керівник департаменту нагляду за кредитними установами Держфінпослуг Андрій Оленчик зробив детальний аналіз руху кредитних спілок за минулий рік та розповів про те, яким чином очолюваний ним департамент планує покращити ситуацію на ринку фінансових послуг.

На закінчення Володимир Кісь представив результати соціологічних досліджень, які на замовлення Програми зміцнення кредитних спілок України виконав Фонд "Демократичні ініціативи".

 


<<< повернутися | обговорити на форумі >>>