<<< повернутися | обговорити на форумі >>
12 квітня 2005 | Відбулось засідання прес-клубу "Громада і влада", організованого постійним партнером НАКСУ - Українським центром освітніх реформ за сприяння Канадської програми зміцнення кредитних спілок в Україні.

Своїм баченням перспектив українських кредитних спілок та завдань, які вирішує Канадська програма зміцнення кредитних спілок в Україні, поділилися з журналістами вітчизняні та зарубіжні фахівці на засіданні прес-клубу "Громада і влада", що пройшло в приміщенні столичної Спілки журналістів.

На зібранні, організованому постійним партнером НАКСУ - Українським центром освітніх реформ за сприяння Канадської програми зміцнення кредитних спілок в Україні, виступили: Андрій Оленчик, директор департаменту нагляду за кредитними установами Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг,

Ольга Заверуха-Свинтух, президент Української Кооперативної Ради Канади, Богдан Козій, менеджер програм відділу Азії та Європи Канадської Кооперативної Асоціації, Володимир Кісь, керівник Канадської програми зміцнення кредитних спілок в Україні, Петро Козинець, президент Національної асоціації кредитних спілок України, Ірина Бекешкіна, науковий співробітник Фонду "Демократичні ініціативи".

Підвищення фінансової стабільності кредитних спілок на думку президента НАКСУ Петра Козинця є одним з нагальних завдань, які успішно вирішує очолювана ним Національна асоціація. З іншого боку, ринок кредитних послуг у сільській місцевості залишається розвиненим набагато слабкіше, ніж у містах. І саме за рахунок проростання кредитного руху в "глибинку" найближчими роками слід очікувати поповнення рядів кредитних спілок.

Андрій Оленчик вбачає загрозу довірі населення до кредитних спілок з боку різноманітних фінансових "пірамід", що діють під виглядом "кредитівок". Директор департаменту нагляду за кредитними установами "Держфінпослуг" пообіцяв до кінця поточного року очистити кредитний рух від махінаторів.

Канадська Програма зміцнення кредитних спілок в Україні, що розпочала свою роботу минулого року - це вже третя програма допомоги українським КС . На думку керівника цього проекту Володимира Кіся, зараз для кредитних спілок важливо створити інфраструктуру, яка б включала стабілізаційний фонд, підготовку спеціалістів, програми контролю за діяльністю КС. Ці завдання успішно вирішуються завдяки співпраці Канадської програми та НАКСУ. Однак, Володимир Кісь не заперечує можливості співробітництва й з іншими асоціаціями кредитних спілок, яких в Україні вже є кілька. Пан Кісь прогнозує створення вже цього року ряду обласних асоціацій, що дозволить створити трирівневу систему кредитних спілок.

Підсумовуючи діяльність кредитних спілок більш, ніж за десять років, фахівці Фонду "Демократичні ініціативи" на замовлення канадської Програми зміцнення КС в Україні провели соціологічне дослідження. Науковий співробітник Фонду Ірина Бекешкіна, яка "змалювала" соціологічний портрет середньостатистичного члена кредитної спілки, стверджує, що на відміну від спілчанина перших років незалежності, який був бідним і боровся за виживання, нинішній - це, переважно, представник середнього класу і середнього віку. Особливо вирізняється підвищеним оптимізмом, дієвістю, має рівень соціального самопочуття вищий, ніж у інших громадян. Одна з ознак належності до середнього класу, на думку соціологів, можливість мати вдома комп'ютер. Безумовно, такий середньостатистичний образ потішить самолюбство багатьох реальних спілчан. А на скільки він відповідає дійсності, судити самим спілкам.

Питання розвитку кредитних спілок вже не вперше обговорюються на засіданні Національного прес-клубу "Громада і влада". На останньому засіданні були присутні більше трьох десятків представників преси, радіо та телебачення. Національна асоціація Кредитних спілок України висловлює вдячність Українському освітньому центру реформ та особисто Сергію Губіну, керівникові прес-клубу, за зацікавленість у співробітництві та увагу до кредитного руху.


 


<<< повернутися | обговорити на форумі >>>