<<< повернутися | обговорити на форумі >>

21 - 22 квітня в рамках Програми зміцнення кредитних спілок в Україні відбувся семінар-практикум "Стабілізаційна програма для кредитних спілок, іноземний досвід та перспективи розвитку в Україні".

У своєму вступному слові президент НАКСУ Петро Козинець та представник ККА Богдан Козій представили учасникам семінару зарубіжних фахівців, які спеціально прибули, щоб зробити доповіді: Павела Гжесіка і Гжегоша Бурковського з Польщі та Енді Поправу з Канади. Президент НАКСУ наголосив на важливості досвіду зарубіжних партнерів для становлення українських кредитних спілок, зокрема, реалізації стабілізаційних програм, і відзначив плодотворність довготривалого співробітництва з канадськими та польськими колегами.

Представник та голова варшавського офісу Національної асоціації кредитних спілок Польщі Павел Гжесік розповів історію успіху кредитних спілок у Польщі, які за 12 років розвитку досягли мільйонного членства. Польські кредитні спілки (SKOK) нині надають широкий спектр фінансових послуг: персональні, ощадні та індивідуальні пайові рахунки, строкові депозити, позички та кредити, кредитні і дебітові картки, розрахунки, страхування, пенсійні фонди, переказ грошей. Останні шість років триває процес об'єднання спілок, в результаті чого кількість КС скоротилася майже удвічі - з 204 до 109.

Про систему гарантування вкладів та діяльність стабілізаційного фонду доповів президент TUW SKOK (Товариство убезпечень взаємних) Гжегош Бурковський. Система стабілізації та гарантування депозитів кредитних спілок у Польщі побудована як комбінація накопичувального фонду та превентивної програми. Превентивну роль грає Національна асоціація КС, на яку покладено наглядові та стабілізаційні функції, а TUW SKOK відповідає за накопичувальний фонд, з якого виплачуються гроші у випадку банкрутства спілки. Ці дві організації співробітничають між собою. Як додатковий захід безпеки діє обов'язкове для всіх КС страхування вкладів. Максимальна сума, повернення якої гарантується, - 22 500 євро (за деякими виключеннями) на одного члена КС. Ця сума вища, ніж у банках деяких країн ЄС. У порівнянні з ВВП на душу, більші суми компенсацій лише в Італії. Для довідки: середній депозит у польській КС становить 1 000 євро.

Представник Корпорації гарантування депозитних вкладів (DICO) канадської провінції Онтаріо Енді Поправа десять років тому допомагав становленню стабілізаційної програми польських кредитних спілок. В Києві він виступив з ґрунтовною доповіддю "Режим захисту депозитних вкладів та регулятивні вимоги до кредитних спілок Канади та провінції Онтаріо".

В 1988 році уряд Канади, щоб подолати кризу в якій тоді перебували кредитні спілки, розробив план антикризових заходів. Страхувальник депозитів отримав повноваження: наказувати раді директорів КС вживати необхідні заходи, брати у свої руки керівництво збанкрутілими спілками, закривати або здійснювати злиття КС, ліквідувати КС в разі неможливості злиття. Уряд гарантував кредити для захисту коштів вкладників.
Закон, прийнятий канадським урядом в 1992 році, розширив можливості КС у веденні бізнесу, що підвищило їхню конкурентну здатність. Ширші повноваження отримали і страхувальник депозитів та регуляторний орган (аналог українського Держфінпослуг).

Енді Поправа виділяє чотири фази в розвитку руху кредитних спілок:
1. Початок - народження
2. Ранній розвиток - неконтрольоване зростання
3. Контрольоване зростання - реструктуризація
4. Зрілий стан - оновлення.

Рух КС в Україні, на думку експерта, закінчує другу і підходить до початку третьої фази. Створення загальнодержавних стабілізаційної системи та системи гарантування вкладів нині є найнагальнішими потребами руху вітчизняних кредитних спілок.

В ході семінару його учасники обговорили, спираючись на міжнародний досвід, практику та шляхи становлення стабілізаційної програми та системи гарантування вкладів руху кредитних спілок в Україні.

Всі були єдині в одному: у майбутньому має бути створена окрема самостійна організація, що поєднуватиме в собі обидві функції. Розійшлися лише в шляхах: чи інтенсивніше розвивати та відпрацьовувати механізми стабілізаційної програми НАКСУ на базі існуючого Стабфонду, який вже реально діє і має більше, ніж 1 млн гривень, чи починати з нуля будувати систему одразу для всіх. На думку керівника департаменту нагляду за кредитними установами Держфінпослуг А. Оленчика, який також взяв участь в обговоренні, та Е. Поправи розпочинати працювати одразу на весь ринок мабуть буде проблематично, якщо взяти до уваги значне число збиткових на сьогодні кредитних спілок та наявність на ринку сумнівних організацій, що теж вважаються кредитними спілками.

В ході перебування в Україні Е. Поправа ознайомився з досвідом роботи НАКСУ та практикою становлення Стабфонду НАКСУ. Було обговорено конкретні рекомендації поліпшення роботи Стабфонду. В цілому канадський фахівець дав високу оцінку вже реалізованим напрацюванням.

 


<<< повернутися | обговорити на форумі >>>